I september 2015 beslutade FN:s generalförsamling om 17 globala hållbarhetsmål. Sedan dess har de globala målen framgångsrikt lyckas skapa en gemensam bild av världens stora utmaningar. De har kommit att dominera diskussionerna om hållbar utveckling i såväl politiken, näringslivet och forskningen. Albaeco har integrerat Agenda 2030 och de globala målen i vår verksamhet och hjälper gärna er att göra det samma för att analysera på vilka sätt Agenda 2030 kan tillämpas i er organisation och verksamhet.
Exempel på uppdrag
I detta strategiska samverkansprojekt medverkade vi som processledare för Wayfindermetodiken. Syftet med projektet var att utifrån insikter från Covid19-pandemin stärka Sveriges framtida transportsystem. Projektet samlade både transportörer och deras kunder, samt akademin och var finansierat av Vinnova inom programmet Fordonsstrategisk Forskning och Innovation.
Resiliens i praktiken är ett utbildnings- och utvecklingsprogram med utgångspunkt i Agenda 2030 och komplexitetstänkande för lokala och regionala förvaltningar. Tre kommuner, en region och ett “Leaderområde” deltog i programmet som genomfördes i samverkan med forskare från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Sustainable Business Canvas är ett verktyg för hållbar affärsutveckling som utgår från den senaste forskningen om hållbarhet. Det är utformat av Albaeco, Heureka Ventures och Stockholm Resilience Centre med stöd av Vinnova. Canvasen har Alexander Osterwalders Business Model Canvas som förlaga, men är utvecklad för näringslivsaktörer som vill utveckla framgångsrika och skalbara affärsmodeller med hållbarhet i kärnan av affären.
Albaeco var en av parterna i det Vinnovafinansierade projektet C/O City 2011-2018. Projektet verkade för att sprida kunskap om, skapa verktyg för, och synliggöra nyttan med ekosystemtjänster i staden. Projektet avslutades 2018, men har givit upphov till föreningen C/O City, där Albaeco är medlem.
Albaeco höll i och modererade den svenska lanseringen av EAT Lancet-kommissionens rapport i januari 2019. För första gången har en vetenskaplig rapport sammanställt vad som krävs för att maten ska räcka till alla de 10 miljarder människor som beräknas leva på jorden år 2050 och dessutom vara hälsosam och klimatsmart.
I ett flerårigt samarbete mellan kommunen, Stockholm Resilience Centre och Albaeco undersöktes hur livsmedelssystemet i Eskilstuna förhåller sig till sårbarheter kopplat till både de planetära gränserna och sociala sårbarheter kring sysselsättning och ekonomi.