Uppdrag
Vi har genom åren arbetat med en mängd olika uppdrag och projekt. Nedan följer ett axplock, både pågående och avslutade. Undrar du något? Tveka inte att kontakta oss!
Ny bok av Albaecos Fredrik Moberg ute nu: Korallernas planet – om de hotade reven som format vår egen och planetens historia. Boken är en personlig och initierad skildring av korallreven och deras betydelse för både människor och miljö.
Ny rapport tillsammans med Houdini Sportswear där vi analyserar deras hållbarhetsarbete utifrån forskningen om planetens gränser.
Tillsammans med Lunds universitet, Planethon, Beteendelabbet, Proteinish och Jävligt Gott bygger vi en innovationsplattform för att transformera matsystemet. Proteinrevolutionen ska i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige.
Regenerativt jordbruk är en kostnadsfri onlinekurs framtagen för jordbrukare, rådgivare och studenter på lantbruksskolor, men den är öppen att gå för vem som helst.
Albaeco ansvarar för delkursen “Ekosystemtjänster och blågröngrå lösningar” inom den ett-åriga YH-utbildningen “Green Urban Developer”.
Äntligen pratar alla om biologisk mångfald. FN-panelen IPBES, det nya rapporteringsdirektivet CSRD, taxonomin för hållbara investeringar och att vi har ett nytt globalt ramverk för att rädda mångfalden är bara några exempel. Albaeco har arbetat med frågan i 25 år baserat på den senaste forskningen. Hör av er om ni behöver långsiktigt strategiskt stöd eller bara en snabbkurs i varför biologisk mångfald angår er verksamhet.
Under 2020 var Albaeco med och lanserade the Food Planet Prize. Bland annat ansvarade vi för att bygga upp nomineringssekretariatet. Priset syftar till att hitta och belöna initiativ och projekt som snabbt kan bidra till att ställa om matsystemet i hållbar riktning jorden runt. Två priser på vardera 1 miljon USD delas ut årligen. Priserna har instiftats av Stiftelsen The Curt Bergfors Foundation.
Albaeco medverkar i programmet Hållbart Entreprenörskap 2030 som riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd. Syftet är att stärka det lokala näringslivet att bli mer hållbart och vi bidrar med vår kunskap om vad hållbarhet är i en föränderlig, komplex värld. Åtta väldigt olika entreprenörer är med i programmet som leds av Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling.
Albaeco har under 2020 varit med och startat Nordic Biomimicry, ett nordiskt center för biomimikry (innovationer och design inspirerade av naturen). På webbplatsen finns aktörer från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island presenterade, tillsammans med information om vad biomimikry är, samt konkreta exempel på hur det kan användas inom arkitektur, materialtillverkning, medicin m.m.
Albaeco är med i projektet Svensk kolinlagring vars syfte är att bygga ett system för att ge svenska lantbrukare ersättning för åtgärder som lagrar kol i jordbruksmark. Målet är att bidra till att hejda klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, gynna ekosystemtjänster, samt öka skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk.
Albaeco har ett samarbete med Calvea, en leverantör av trävaror som strävar efter ett genomgripande kvalitets- och hållbarhetstänk längs med hela värdekedjan, från skogsbruk till sågverk och slutkund. Deras affärsidé är att tillhandahålla högkvalitativt konstruktionsvirke till bygghandel och husfabrikanter, samt att göra slutkunderna mer kvalitetsmedvetna och bidra till vinster för både för ekonomi och miljö. Albaeco har bidragit med kommunikationsstöd och forskningsförankring, samt till utvecklingen av bolagets hållbarhetsstrategi.
Albaeco bistår Coop i deras arbete med att utveckla och revidera regelverk och metoder för de så kallade hållbarhetsdeklarationerna. Dessa deklarationer visar upp varors hållbarhetsavtryck utifrån tio områden och hittas genom en enkel scanning av en varas streckkod i butiker och kylskåp över hela landet. Albaeco har varit expertrådgivare och bland annat arrangerat expertgruppsmöten för att utveckla de olika parametrarna för biologisk mångfald, övergödning och bekämpningsmedel.
Albaeco har hjälpt några av världens mest framstående forskare inom mode och hållbarhet, Kate Fletcher och Mathilda Tham att kommunicera projektet “Earth Logic”.
I april 2021 släpptes “Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” av Albaecos Fredrik Moberg. En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.
Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.
I detta strategiska samverkansprojekt medverkade vi som processledare för Wayfindermetodiken. Syftet med projektet var att utifrån insikter från Covid19-pandemin stärka Sveriges framtida transportsystem. Projektet samlade både transportörer och deras kunder, samt akademin och var finansierat av Vinnova inom programmet Fordonsstrategisk Forskning och Innovation.
Tillsammans med innovationsbolaget Planethon samarbetar vi sedan några år tillbaka för att utforska hur forskningens insikter kan användas för att ställa om det globala näringslivet till planetpositiva affärsmodeller, teknologier och ledarskap. Albaeco har bland annat medverkat som experter inom forskningskommunikation till utveckligen av Planethons “Science engine for planet centric business intelligence”, en skräddarsydd mjukvara där ledande tekniker inom datainsamling, dataanalys och AI används för att tillgängliggöra forskningsbaserade affärsinsikter, verktyg och råd till företag.
Analys av strategiska flöden inom bygg- och livsmedelssektorn viktiga för svenskt materialoch resursnyttjande inom planetens gränser
Policybrief för Agroforestry Network om skogsjordbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Policybrief för Agroforestry Network om skogsjordbruk, tryggad livsmedelsförsörjning och nutrition
Albaeco modererar seminarier, paneler och workshopar. På bild en panel vid Baltic Sea Future.
KliMATval är ett utbildningsprogram för kommuner och regioner som kombinerar forskningen med “Design thinking”. Ett samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner och Stockholm Resilience Centre. Tema är matens roll för hälsa och miljö med utgångspunkt i bland annat ”EAT Lancet-rapporten” och annan forskning kring hur ett hållbart livsmedelssystem kan bli verklighet.
I projektet "Världen behöver en ny berättelse” bidrar vi med våra erfarenheter av att kommunicera hållbarhetsfrågor till vitt skilda målgrupper. Tillsammans med Miljökommunikationsforskare vid Linköpings Universitet och förskolelärare utforskar vi hur vi kan bjuda in våra minsta i det globala arbetet med Agenda 2030? Hur kan vi mötas över generationer och olika bakgrunder i berättande för att tillsammans lära och skapa hållbar utveckling? Hösten 2020 arbetar vi med en utbildning för förskolelärare.
I flera år var vi med och utbildade entreprenörer från Sverige och övriga Östersjöområdet genom ledarskapsprogrammet BALTICLEAD (tidigare LEAP). Albaeco utvecklade och genomförde programmet i samarbete med Stockholm Resilience Centre, Planethon och Svenska Institutet.
Resiliens i praktiken är ett utbildnings- och utvecklingsprogram med utgångspunkt i Agenda 2030 och komplexitetstänkande för lokala och regionala förvaltningar. Tre kommuner, en region och ett “Leaderområde” deltog i programmet som genomfördes i samverkan med forskare från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Som samarbetspartner i “Experiment 2000 kvm”, på Rosendals trädgård i Stockholm, har Albaeco medverkat på en rad olika sätt, t ex med expertgranskning och kommunikationsstöd. Projektets mål är att producera all mat en person behöver under ett år på en yta som är 2000 kvadratmeter – gott, hälsosamt och hållbart.
Albaeco har vid flera tillfällen föreläst på Sustainergies acceleratorprogram ASAP:s hållbarhetsturné. Målet med programmet är att dagens studenter ska få utökad kompetens inom hållbarhet och utvecklas till morgondagens ledare och inspiratörer som driver på omställningen mot en hållbar utveckling.
Sustainable Business Canvas är ett verktyg för hållbar affärsutveckling som utgår från den senaste forskningen om hållbarhet. Det är utformat av Albaeco, Heureka Ventures och Stockholm Resilience Centre med stöd av Vinnova. Canvasen har Alexander Osterwalders Business Model Canvas som förlaga, men är utvecklad för näringslivsaktörer som vill utveckla framgångsrika och skalbara affärsmodeller med hållbarhet i kärnan av affären.
Albaeco har hållit utbildningar om ekosystemtjänster för både arkitektbyråer och kommuner i relation till stadsutveckling