Urbaniseringen fortsätter i snabb takt världen över. Hur vi bygger och lever i våra städer är avgörande för om vi kan nå FNs hållbarhetsmål och hålla oss inom planetens gränser. Vi kan hjälpa er att förstå varför och hur staden kan bli grönare, och hur er verksamhet kan bidra till en mer hållbar stad som främjar människors hälsa och välmående.
Exempel på uppdrag
Albaeco ansvarar för delkursen “Ekosystemtjänster och blågröngrå lösningar” inom den ett-åriga YH-utbildningen “Green Urban Developer”.
Äntligen pratar alla om biologisk mångfald. FN-panelen IPBES, det nya rapporteringsdirektivet CSRD, taxonomin för hållbara investeringar och att vi har ett nytt globalt ramverk för att rädda mångfalden är bara några exempel. Albaeco har arbetat med frågan i 25 år baserat på den senaste forskningen. Hör av er om ni behöver långsiktigt strategiskt stöd eller bara en snabbkurs i varför biologisk mångfald angår er verksamhet.
Albaeco har under 2020 varit med och startat Nordic Biomimicry, ett nordiskt center för biomimikry (innovationer och design inspirerade av naturen). På webbplatsen finns aktörer från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island presenterade, tillsammans med information om vad biomimikry är, samt konkreta exempel på hur det kan användas inom arkitektur, materialtillverkning, medicin m.m.
I april 2021 släpptes “Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” av Albaecos Fredrik Moberg. En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.
Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.
Analys av strategiska flöden inom bygg- och livsmedelssektorn viktiga för svenskt materialoch resursnyttjande inom planetens gränser
Albaeco har hållit utbildningar om ekosystemtjänster för både arkitektbyråer och kommuner i relation till stadsutveckling
Albaeco var en av parterna i det Vinnovafinansierade projektet C/O City 2011-2018. Projektet verkade för att sprida kunskap om, skapa verktyg för, och synliggöra nyttan med ekosystemtjänster i staden. Projektet avslutades 2018, men har givit upphov till föreningen C/O City, där Albaeco är medlem.
Tillsammans med KOD arkitekter utredde Albaeco möjligheten att skapa 500,000 nya bostäder genom till- och ombyggnation i villaområden i Sverige, utan förlust av ekosystemtjänster. Albaecos roll i projektet var att specificera sätt som gröna och blå värden kunde bevaras eller stärkas trots ökad bebyggd yta. Våra slutsatser och idéer finns presenterade i rapporten Resilienta Villastäder.
I ett flerårigt samarbete mellan kommunen, Stockholm Resilience Centre och Albaeco undersöktes hur livsmedelssystemet i Eskilstuna förhåller sig till sårbarheter kopplat till både de planetära gränserna och sociala sårbarheter kring sysselsättning och ekonomi.