Vi kan hjälpa er att identifiera nya innovationer och affärsmodeller med utgångspunkt i den senaste klimat- och hållbarhetsforskningen och vårt breda nätverk inom ledarskap, innovation, entreprenörskap och affärsutveckling.
Exempel på uppdrag
Ny rapport tillsammans med Houdini Sportswear där vi analyserar deras hållbarhetsarbete utifrån forskningen om planetens gränser.
Tillsammans med Lunds universitet, Planethon, Beteendelabbet, Proteinish och Jävligt Gott bygger vi en innovationsplattform för att transformera matsystemet. Proteinrevolutionen ska i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige.
Albaeco medverkar i programmet Hållbart Entreprenörskap 2030 som riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd. Syftet är att stärka det lokala näringslivet att bli mer hållbart och vi bidrar med vår kunskap om vad hållbarhet är i en föränderlig, komplex värld. Åtta väldigt olika entreprenörer är med i programmet som leds av Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling.
Albaeco har under 2020 varit med och startat Nordic Biomimicry, ett nordiskt center för biomimikry (innovationer och design inspirerade av naturen). På webbplatsen finns aktörer från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island presenterade, tillsammans med information om vad biomimikry är, samt konkreta exempel på hur det kan användas inom arkitektur, materialtillverkning, medicin m.m.
Albaeco är med i projektet Svensk kolinlagring vars syfte är att bygga ett system för att ge svenska lantbrukare ersättning för åtgärder som lagrar kol i jordbruksmark. Målet är att bidra till att hejda klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, gynna ekosystemtjänster, samt öka skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk.
Albaeco har ett samarbete med Calvea, en leverantör av trävaror som strävar efter ett genomgripande kvalitets- och hållbarhetstänk längs med hela värdekedjan, från skogsbruk till sågverk och slutkund. Deras affärsidé är att tillhandahålla högkvalitativt konstruktionsvirke till bygghandel och husfabrikanter, samt att göra slutkunderna mer kvalitetsmedvetna och bidra till vinster för både för ekonomi och miljö. Albaeco har bidragit med kommunikationsstöd och forskningsförankring, samt till utvecklingen av bolagets hållbarhetsstrategi.
I april 2021 släpptes “Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” av Albaecos Fredrik Moberg. En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.
Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.
I flera år var vi med och utbildade entreprenörer från Sverige och övriga Östersjöområdet genom ledarskapsprogrammet BALTICLEAD (tidigare LEAP). Albaeco utvecklade och genomförde programmet i samarbete med Stockholm Resilience Centre, Planethon och Svenska Institutet.
Sustainable Business Canvas är ett verktyg för hållbar affärsutveckling som utgår från den senaste forskningen om hållbarhet. Det är utformat av Albaeco, Heureka Ventures och Stockholm Resilience Centre med stöd av Vinnova. Canvasen har Alexander Osterwalders Business Model Canvas som förlaga, men är utvecklad för näringslivsaktörer som vill utveckla framgångsrika och skalbara affärsmodeller med hållbarhet i kärnan av affären.
Tillsammans med Houdini Sportswear gjorde vi den första hållbarhetsanalysen någonsin för ett företag där vi analyserade delar av deras materialval utifrån forskningen om planetens hållbara gränser. Analysen innefattade även en genomgång av “Doughnut-modellen" för social och ekonomisk rättvisa inom planetära gränser.