Planetens gränser definierar nio processer som skapat de förhållanden på planeten inom vilka människan kunnat leva väl. Ramverket är relevant för allt hållbarhetsarbete, som inramning och praktiskt verktyg. Genom att utgå från de nio gränserna hjälper vi er att bredda ert hållbarhetsfokus från att fokusera på en eller ett par aspekter till att ta ett helhetsgrepp. Detta ökar sannolikheten att hitta och implementera relevanta åtgärder som kan göra skillnad på riktigt. Vi tittar också på de mänskliga behov alla har, för att sätta ihop hela bilden, utifrån Doughnut economics.
Vi föreläser om, och kan hjälpa er att analysera er verksamhet utifrån planetens gränser och doughnuten.
Exempel på uppdrag
Ny bok av Albaecos Fredrik Moberg ute nu: Korallernas planet – om de hotade reven som format vår egen och planetens historia. Boken är en personlig och initierad skildring av korallreven och deras betydelse för både människor och miljö.
Ny rapport tillsammans med Houdini Sportswear där vi analyserar deras hållbarhetsarbete utifrån forskningen om planetens gränser.
Tillsammans med Lunds universitet, Planethon, Beteendelabbet, Proteinish och Jävligt Gott bygger vi en innovationsplattform för att transformera matsystemet. Proteinrevolutionen ska i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige.
Äntligen pratar alla om biologisk mångfald. FN-panelen IPBES, det nya rapporteringsdirektivet CSRD, taxonomin för hållbara investeringar och att vi har ett nytt globalt ramverk för att rädda mångfalden är bara några exempel. Albaeco har arbetat med frågan i 25 år baserat på den senaste forskningen. Hör av er om ni behöver långsiktigt strategiskt stöd eller bara en snabbkurs i varför biologisk mångfald angår er verksamhet.
Albaeco är med i projektet Svensk kolinlagring vars syfte är att bygga ett system för att ge svenska lantbrukare ersättning för åtgärder som lagrar kol i jordbruksmark. Målet är att bidra till att hejda klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, gynna ekosystemtjänster, samt öka skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk.
Albaeco bistår Coop i deras arbete med att utveckla och revidera regelverk och metoder för de så kallade hållbarhetsdeklarationerna. Dessa deklarationer visar upp varors hållbarhetsavtryck utifrån tio områden och hittas genom en enkel scanning av en varas streckkod i butiker och kylskåp över hela landet. Albaeco har varit expertrådgivare och bland annat arrangerat expertgruppsmöten för att utveckla de olika parametrarna för biologisk mångfald, övergödning och bekämpningsmedel.
Tillsammans med innovationsbolaget Planethon samarbetar vi sedan några år tillbaka för att utforska hur forskningens insikter kan användas för att ställa om det globala näringslivet till planetpositiva affärsmodeller, teknologier och ledarskap. Albaeco har bland annat medverkat som experter inom forskningskommunikation till utveckligen av Planethons “Science engine for planet centric business intelligence”, en skräddarsydd mjukvara där ledande tekniker inom datainsamling, dataanalys och AI används för att tillgängliggöra forskningsbaserade affärsinsikter, verktyg och råd till företag.
Som samarbetspartner i “Experiment 2000 kvm”, på Rosendals trädgård i Stockholm, har Albaeco medverkat på en rad olika sätt, t ex med expertgranskning och kommunikationsstöd. Projektets mål är att producera all mat en person behöver under ett år på en yta som är 2000 kvadratmeter – gott, hälsosamt och hållbart.
Albaeco har vid flera tillfällen föreläst på Sustainergies acceleratorprogram ASAP:s hållbarhetsturné. Målet med programmet är att dagens studenter ska få utökad kompetens inom hållbarhet och utvecklas till morgondagens ledare och inspiratörer som driver på omställningen mot en hållbar utveckling.
Alabeco medverkade till rapporten Nordic food systems for improved health and sustainability som undersöker vilken transformation som krävs för att nå hållbara och hälsosamma livsmedel i Norden, baserat på EAT Lancet kommissionens rapport.