Vad vi lägger på tallriken har en central påverkan på både vår egen och planetens hälsa. Vi hjälper er att klarlägga vad som är dom stora utmaningarna i livsmedelssystemet utifrån ert perspektiv. Vi jobbar med livsmedelsproducenter, handlare, kommuner och andra aktörer inom livsmedelssystemet för att ställa om till hållbara livsmedelskedjor - från jord och hav till bord, och tillbaka igen.
Exempel på uppdrag
Tillsammans med Lunds universitet, Planethon, Beteendelabbet, Proteinish och Jävligt Gott bygger vi en innovationsplattform för att transformera matsystemet. Proteinrevolutionen ska i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige.
Regenerativt jordbruk är en kostnadsfri onlinekurs framtagen för jordbrukare, rådgivare och studenter på lantbruksskolor, men den är öppen att gå för vem som helst.
Äntligen pratar alla om biologisk mångfald. FN-panelen IPBES, det nya rapporteringsdirektivet CSRD, taxonomin för hållbara investeringar och att vi har ett nytt globalt ramverk för att rädda mångfalden är bara några exempel. Albaeco har arbetat med frågan i 25 år baserat på den senaste forskningen. Hör av er om ni behöver långsiktigt strategiskt stöd eller bara en snabbkurs i varför biologisk mångfald angår er verksamhet.
Under 2020 var Albaeco med och lanserade the Food Planet Prize. Bland annat ansvarade vi för att bygga upp nomineringssekretariatet. Priset syftar till att hitta och belöna initiativ och projekt som snabbt kan bidra till att ställa om matsystemet i hållbar riktning jorden runt. Två priser på vardera 1 miljon USD delas ut årligen. Priserna har instiftats av Stiftelsen The Curt Bergfors Foundation.
Albaeco har under 2020 varit med och startat Nordic Biomimicry, ett nordiskt center för biomimikry (innovationer och design inspirerade av naturen). På webbplatsen finns aktörer från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island presenterade, tillsammans med information om vad biomimikry är, samt konkreta exempel på hur det kan användas inom arkitektur, materialtillverkning, medicin m.m.
Albaeco är med i projektet Svensk kolinlagring vars syfte är att bygga ett system för att ge svenska lantbrukare ersättning för åtgärder som lagrar kol i jordbruksmark. Målet är att bidra till att hejda klimatförändringarna, öka mullhalt och bördighet, gynna ekosystemtjänster, samt öka skördar och lönsamhet i svenskt jordbruk.
Albaeco bistår Coop i deras arbete med att utveckla och revidera regelverk och metoder för de så kallade hållbarhetsdeklarationerna. Dessa deklarationer visar upp varors hållbarhetsavtryck utifrån tio områden och hittas genom en enkel scanning av en varas streckkod i butiker och kylskåp över hela landet. Albaeco har varit expertrådgivare och bland annat arrangerat expertgruppsmöten för att utveckla de olika parametrarna för biologisk mångfald, övergödning och bekämpningsmedel.
I april 2021 släpptes “Den uppfinningsrika planeten - Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” av Albaecos Fredrik Moberg. En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.
Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.
Analys av strategiska flöden inom bygg- och livsmedelssektorn viktiga för svenskt materialoch resursnyttjande inom planetens gränser
Policybrief för Agroforestry Network om skogsjordbruk, biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Policybrief för Agroforestry Network om skogsjordbruk, tryggad livsmedelsförsörjning och nutrition
KliMATval är ett utbildningsprogram för kommuner och regioner som kombinerar forskningen med “Design thinking”. Ett samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner och Stockholm Resilience Centre. Tema är matens roll för hälsa och miljö med utgångspunkt i bland annat ”EAT Lancet-rapporten” och annan forskning kring hur ett hållbart livsmedelssystem kan bli verklighet.
Som samarbetspartner i “Experiment 2000 kvm”, på Rosendals trädgård i Stockholm, har Albaeco medverkat på en rad olika sätt, t ex med expertgranskning och kommunikationsstöd. Projektets mål är att producera all mat en person behöver under ett år på en yta som är 2000 kvadratmeter – gott, hälsosamt och hållbart.
Alabeco medverkade till rapporten Nordic food systems for improved health and sustainability som undersöker vilken transformation som krävs för att nå hållbara och hälsosamma livsmedel i Norden, baserat på EAT Lancet kommissionens rapport.
Albaeco höll i och modererade den svenska lanseringen av EAT Lancet-kommissionens rapport i januari 2019. För första gången har en vetenskaplig rapport sammanställt vad som krävs för att maten ska räcka till alla de 10 miljarder människor som beräknas leva på jorden år 2050 och dessutom vara hälsosam och klimatsmart.
I ett flerårigt samarbete mellan kommunen, Stockholm Resilience Centre och Albaeco undersöktes hur livsmedelssystemet i Eskilstuna förhåller sig till sårbarheter kopplat till både de planetära gränserna och sociala sårbarheter kring sysselsättning och ekonomi.
Mannautställningen är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Den visades första gången 2004 på Orangeriet i Bergianska trädgården gick sedan på turne under mer än 10 år i Sverige, samt USA och Danmark.